Over fokken

Er worden in Nederland erg veel konijnen gehouden.  Maar als de konijnenopvangen zo vol zitten, waarom dan toch fokken?  Bij vele discussies, met name op Social Media krijgt vaak de fokker de ‘zwarte piet’ toe gespeeld.   Klopt dat wel?

Kennis
Een fokker zal om gezonde dieren te kunnen fokken ten eerste kennis moeten hebben van konijnen. Kennis van de verzorging, voeding, raskennis en genetica.  Immers het uiterlijk is waar we allemaal naar kijken  maar wat weet je over het konijn en zijn innerlijke gegevens wat maakt dat het ene konijn gezond is en het andere konijn allerlei problemen heeft of krijgt en waarom is het ene konijn zwart en het andere blauw of bont en waarom heeft een konijn die ene bepaalde tekening. Een dierenarts kan een konijn gezond verklaren maar alleen een goede fokker weet of het dier geschikt is voor de fok en of het dier zijn rastypische kenmerken behoud.

Selecteren
Een goede fokker selecteert en fokt alleen met dieren die zorgen voor het behoud van de rastypische kenmerken. Daarvoor heeft de fokker die genetische kennis nodig en zal de fokker moeten selecteren op vacht, oog, nagels, tekening en kleur.  Uiteindelijk wil iedere konijnenbezitter dat zijn/haar konijnen een lang, gezond en happy leven hebben en dat kan alleen maar als er met zorg wordt gefokt.

Huisvesting
Een fokker zal de huisvesting voor de konijnen goed op orde moeten hebben om de dieren gezond te houden voor voortplanting.  We zien hier en daar nog wel de flats (gestapelde hokken) maar de laatste jaren komt daar steeds meer verbetering in en hebben ook fokkers ruime verblijven. Ook zijn er fokkers waar konijnen niet in hokken gehouden worden maar in ruime rennen waar de natuurlijke gedrag van konijnen de ruimte krijgt.

Fokker of broodfokker ?
Veelal wordt een fokker bestempeld als ‘broodfokker’ want hij/zij verkoopt jonge konijnen en men ‘roeptoetert’ dan dat de fokker daar geld aan verdient. Wat met echter vergeet is dat de fokker voordat hij/zij dat mooie fluffy donzige kleine en gezonde konijntje aan jou verkoopt eerst enkele jaren werk heeft zitten in selecteren en nog eens selecteren. Hij/zij investeert geld en tijd in dieren, huisvesting, vaccinaties, verzorging, voer en houdt zijn/haar kennis bij d.m.v. allerlei cursussen en trainingen.

Hoe noemen we dan diegene die zo graag een nestje wil  ‘want dat is zo leuk‘ en dat zonder enige kennis ook doet en de jongen vervolgens verkoopt voor een habbekrats, ‘want dat hoeft toch niet zo duur, t’is gewoon een konijntje‘.  Daar waar het geld van de jongen naar de spaarpot van de kinderen gaat.  Waar koop jij liever een goed gesocialiseerd en gezond konijntje?
Natuurlijk is dit geen broodfok maar zeker alles behalve verstandig.

Fokken is meer dan het laten paren van 2 konijnen om daar jonge konijnen uit te krijgen die verkocht worden, dat heet broodfok.
Helaas gebeurd dat laatste nog veel te veel waardoor er erg veel konijnen zijn met allerlei nare eigenschappen die je niet wil als konijneneigenaar.
Kortom een serieuze fokker blijkt dan toch de echte liefhebber die met zorg en liefde moeite doet voor behoud van het ras. 

Mijn konijn eet geen hooi

Regelmatig hoor ik dat konijnen geen hooi eten. Natuurlijk eet het ene konijn meer hooi dan het andere maar 80% van het voedsel dat konijnen (zouden moeten) eten is toch echt vezelrijk hooi.
Er zijn een aantal redenen waar het niet eten van hooi aan kan liggen:

 • Sluit eerst problemen aan het gebit of andere medische oorzaken uit. Bezoek je DA en laat dit onderzoeken.
 • Je konijnen zitten vol met ander voedsel,  dus pas je voeding aan en draai je routine om.
  – Geef geen snoepjes, snacks of fruit.
  – geef eerst hooi.
 • Ze vinden het niet lekker.
  Zorg daarom voor mooi groen en fris ruikend hooi. Over het algemeen is dat niet de verpakte droge troep uit de supermarkt of tuincentra. Koop een baal mooi groen hooi bij een boer in je omgeving of bestel goed hooi bij een diervoederleverancier/fouragehandel. Maak een kist in je schuur of gebruik een lege kliko als opslag.
 • Geef altijd eerst hooi. Dagelijks bijv. rond de koffietijd, krijgen jouw konijnen hun dagelijkse verse pluk hooi.
 • Pluk ’s morgens wat smalle weegbree, paardenbloem, brandnetel of madeliefjes of gebruik gedroogde kruiden en verstop die in de dagelijkse pluk hooi.
 • Zorg dat de hooiruif niet te vol zit maar losjes gevuld
 • Leg ook op andere plaatsen hooi neer, het liefst los.
 • Pas tegen de avond geef je de bix. Niet te veel  5% van het dagelijkse voer bestaat uit bix.

Extra tip’s:

 • Gooi het voer-ritme even helemaal om en breng je konijnen in de war en zo wek je hun nieuwsgierigheid.
 • Verstop kruiden in het hooi. Je konijnen gaan zoeken en moeten ‘werken’ voor hun eten.
 • Gooi het eten gewoon op de bodem van hun verblijf (let wel op dat het daar niet nat kan worden door de regen)  en laat hun natuurlijke gedrag z’n gang gaan.
 • Wissel af en toe eens van kruiden of geef wat anders;  zonnebloempitten, gedroogd fruit of groente, gezonde snacks, een aardbei.. verzin iets waarmee je je konijn verrast.

Drinkwater en vorst

Als het vriest maken veel konijneneigenaren zich zorgen over het bevriezen van het drinkwater. Veel oplossingen die worden aangeboden, helpen misschien wel zodat het wat langer duurt voordat het water bevriest, maar een echte oplossing bieden ze niet en dat kan ook niet.

 • Voeg is geen geval iets toe aan het water. Zot, suiker of zelf een jenevertje wordt nog wel eens geadviseerd.  Doe dit niet, het is echt niet goed voor de konijnen.
 • geef ook geen water in flesjes als het vriest. Het metalen tuitje/nippeltje bevriest vrij snel.

Maar hoe dan wel?

 • Geef water in een grote stevige bak. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel bevriest en je konijnen kunnen hier gemakkelijker uit drinken. S.w.s. is een bakje beter voor konijnen omdat ze meer en beter drinken, dus ook als het koud is.

Er zijn 2 methodes:

 1. Haal ’s avonds de drinkbak weg en zet m op een warme plek waar het rustig kan ontdooien.
  – Dit betekent dus dat je konijnen ’s nachts niet kunnen drinken. Dat is niet erg zolang zij overdag maar drinkwater tot hun beschikking hebben.
  – Ook voorkom je hiermee breuk omdat je niet het ijs uit de bak hoeft te breken. Ontdooien gaat langzaam en vanzelf.
  – Geef je konijnen de volgende ochtend op een vaste tijd hun waterbakken en vul deze met lauw water.
  Lauw water bevriest welliswaar eerder maar konijnen drinken liever en dus beter lauw water dan ijskoud water.
 1.  Zorg ervoor dat je 2 drinkbakken hebt.
  – zet een gevulde drinkbak bij je konijnen in de ren.
  – ’s Avonds haal je de bevroren waterbak weg en zet nr 2 er neer met opnieuw vers lauw water.
  – De bevroren bak zet je op een plek waar het rustig kan ontdooien. (bijvoorbeeld je aanrecht gedurende de nacht)
  – de volgende morgen wissel je de bakken weer om. en zo ga je door.

Maak je geen zorgen als je konijnen een nachtje of een tijdje geen water hebben omdat het snel bevriest. Als je op vaste tijden het water ververst wennen ze hier aan en drinken ze voldoende op de momenten dat het kan. Bovendien sabbelen ze ook aan het ijs en evt. sneeuw waardoor ze ook water binnen krijgen.
Maak je niet te snel zorgen, je konijnen zijn slimmer dan je denkt!