Bijzondere Konijnen en Bijzondere Verhalen

Bijzondere Konijnen en Bijzondere Verhalen. Konijnen zijn bijzondere dieren met grappige eigenschappen. Zo’n wollig zacht bolletje dat kei-hard door je huis en/of tuin rent en soms ook zo lief en knuffelig om je aandacht komt vragen. Daar kunnen veel mensen van genieten. Zoveel Konijnen, zoveel verhalen…..   Op deze pagina daarom de verhalen van deze mensen zelf over hun konijnen. De liefde voor de Konijnen, de creativiteit die soms ontstaat bij het bespreken van de huisvesting, de verandering van een tuin die opeens een grote Konijnentuin wordt en net zo mooi is met alle planten die veilig zijn.  Maar het mooiste zijn de verhalen over de tijd die mensen doorbrengen met hun konijnen. De ervaringen en het plezier.

In het mooie Ophemert in de Betuwe wonen 2 hele lieve mensen met in hun achtertuin een waar konijnenparadijs.  Eerder al heb ik daar een groep geplaatst en gekoppeld maar nu woonde er nog één laatste konijn. Daar wilde de eigenaar graag iets aan doen.  Ik kreeg opnieuw het verzoek om een nieuwe groep samen te stellen.

Herplaatsers
Ik had op dat moment geen eigen dieren beschikbaar en in overleg heb ik eerst gekeken naar herplaatsers. Zo vond ik Jorisje, Streepje en Dex. Alle 3 geen Franse Hangoren maar wel schatjes die heeel graag een nieuw huisje zochten. Al snel had ik goed contact met de toenmalige eigenaren en heb de dieren opgehaald.  Eerst even een paar dagen apart gehad om ze te leren kennen en te zien wat hun karaktertjes waren.  In die periode zag ik ook Wiebe een prachtige blauwe rex. Zijn eigenaar ging reizen en zocht voor Wiebe een gouden plekje.  Dus hop, Wiebe ook opgehaald. Wat een mooi en vreselijk lief konijn. Ik was verliefd! moeilijk te weerstaan maar het is gelukt.

Met liefde en geduld
Gewapend met alle hekjes, voertjes, speelgoed  voor de koppeling en 4 konijnen reed ik naar Ophemert om daar in de ochtend de koppeling te starten. Het werd een lange dag met flink wat konijnentemperament en botsende karakters maar… met liefde en geduld kom je er.
De groep ging gedurende de dag steeds beter met elkaar om. De oudste en grootste, de Franse Hangoor deelde met liefde haar verblijf met deze 4 andere konijnenvriendjes.

Konijnenparadijs
Deze konijnen leven hier werkelijk in een geweldig konijnenparadijs. Een groot deel van de tuin is voor deze groep. Ze hebben ruimte voldoende om te rennen, te graven, zich te verschuilen. Er ligt altijd voldoende hooi en stro en aan liefde komen deze konijnen niks tekort. Dit project heb ik ook weer met een goed gevoel afgerond. gelukkig hoor ik regelmatig nog even terug dus de foto’s bij deze groep zullen zo af en toe aangevuld worden.

James , Franse hangoor , eigen willetje , lief , aaibaar .. dit geldt denk ik voor de meeste Franse hangoren. En toch hebben ze hun eigen karakter .. ik heb James ruim 5 jaar geleden opgehaald bij Carrol-Joan. Ik voelde bij haar gelijk de liefde voor de konijnen. En daar was hij; James.

Liefde op het eerste gezicht
James was meteen onze grote vriend. Bij Carrol liep hij vrij rond, net als alle haar andere konijnen. Bij ons ook maar hij had ook een kooi. Hij zat nauwelijks in en het was er eigenlijk alleen maar om zijn voer, het water en het hooi in te neer te zetten. James liep me achterna in huis en in de tuin. Als we op de bank zaten voelde ik vaak een koppie tegen mijn been en moest ik hem aaien. Hij kwam dan vlak tegen me aan liggen.

James ging overal mee naar toe
Bovendien ging James altijd met ons mee. De eerste keer een weekend weg was spannend, want  hoe zou het zijn in de auto en zou het stress geven?  James vond het spannend maar was ook heel relaxed. We gingen daarna altijd samen op vakantie, met James;  België, Zwitserland, Italië , Duitsland, Spanje .. zelfs festivals en ook nog in Slovenië, Kroatië en Oostenrijk en alle stedentripjes.
Hoe dan vraag je je nu af denk ik?  Nou gewoon bij ons in de auto en als we dan op onze plek waren aangekomen en we zette onze ‘klapcaravan’ op, dan liep hij daar rond.  Hij sliep ook bij ons binnen. Het grappige was de nieuwsgierigheid elke keer weer als we op een nieuwe plek waren. Altijd even loeren waar we nu weer waren. Als hij sliep, sliep hij als een koning… op zijn rug. Daar lag meneer dan te chillen. Helemaal op z’n gemak.

James was single
Ik ken de adviezen… altijd konijnen houden in koppels of in groepen maar er zijn denk ik uitzonderingen. Die uitzondering was James. Bij hem hebben we nooit het gevoel gehad dat hij een konijn als maatje mistte.  Hij was mijn allesie en wij de zijne. Zo werkte het goed.  We werken allebei en James bleef dan thuis en als we op reis gingen (en dat doen we vaak) dan ging hij dus mee.  Zo’n fijn en gezond konijn dat lekker zichzelf is en kon zijn.

James is niet meer en ik mis hem enorm maar wat een liefde hebben wij gegeven en terug gekregen. Nooit gedacht zo’n band te kunnen hebben met een konijn.

José

Daar zat ze dan, Lizzy.  Helemaal alleen in haar grote konijnenhuis. Niks an zo!
Lizzy de’r vriendje was overleden en ze woonde nu alleen. Dat wilde de eigenaren van Lizzy niet en hebben mijn hulp ingeroepen voor een nieuw vriendje voor Lizzy. In mijn stal had ik op dat moment 3 broertjes zitten die ik eigenlijk als groep wilde behouden maar waarbij ik merkte dat één rammetje vaak alleen zat en niet bij de andere ging zitten.  Ik heb dat een tijdje geobserveerd en besloot toen dat dit mannetje niet in deze groep thuis hoorde.

Zorgverblijf
Na het verzoek om een vriendje voor Lizzy waren we er al snel uit dat dit mooie zwarte otter mannetje de juiste kandidaat zou zijn.  Na de castratie bied ik altijd nog enkele weken nazorg.  Ik check dan de wond regelmatig en zorg ervoor dat hij goed kan herstellen. Vaak zitten de rammen dan even apart met een camera erbij zodat ik altijd kan meekijken.  Hij herstelde snel en kon daarna ook weer snel naar buiten. Daar lopen alle konijnen regelmatig los en hebben ze een grote tuin met kruiden tot hun beschikking.  Rondom de feestdagen was iedereen druk of op vakantie, dus hij bleef tot in het nieuwe jaar bij mij in Echteld.

Hick-up
Tijdens de koppeling werd al snel zichtbaar dat Lizzy een zwakke achterhand had. Ze was niet zo mobiel en gedroeg zich wat passief tijdens de koppeling. Ze liet niet echt vrijuit zien wat ze nu echt van deze nieuwe man vond. Dat was even een hick-up in ons plan van aanpak. Een koppeling kan heel snel gaan maar ook heeel lang duren maar je moet wel kunnen bepalen of het een juiste match is. Soms zijn er meerdere pogingen nodig en soms is het snel duidelijk dat er geen match is.  Dat was in dit geval zeker niet het geval. Woezel en Lizzy zochten elkaar op en besnuffelde elkaar, namen dan weer afstand en ging iets anders doen.  Ik begeleid zo’n koppeling altijd zelf en observeer goed alle signalen.

Hij heet nu Woezel
Na wat uurtjes buiten observeren, 2 kopjes koffie om warm te blijven hebben we samen met de eigenaar besloten om Woezel bij Lizzy te laten en de volgende dag met Lizzy naar de dierenarts te gaan om te kijken wat er loos was. De volgende dag liepen beide konijnen heel happy rond in de ruime achtertuin en hadden elkaar al helemaal gevonden. Lizzy de’r rug leek wat gevoelig en met een pijnstiller was ze gelijk mobieler en toegankelijker. Woezel en lizzy zijn samen weer een happy koppel en daar doen we het voor !

Happy konijnen; happy baasje!
De aanschaf van een Franse hangoor was in eerste instantie bedoeld als gezelschap voor mezelf. Heel egoïstisch misschien, maar mijn stoere ram zou aan liefde en aandacht zeker niks tekort komen.
Toen ik merkte dat hij altijd bij me in de buurt bleef, zowel binnen als buiten, snapte ik dat hij zich alleen zou voelen op de momenten dat ik er niet ben. Ik heb toen bij Carrol-Joan ook een voedster opgehaald. Omdat ze elkaar al kenden, verliep het koppelen naar verwachting heel soepel. Je wordt hierin heel goed begeleid en Carrol-Joan gaf mij als onervaren eigenaar veel ruimte voor vragen en overdenkingen. Ze luistert naar je, geeft advies, maar dringt je niks op. Dat was heel prettig en daarom ben ik nu de gelukkige eigenaar van een prachtkoppel!
Mijn angst, dat ik nu geen aandacht meer zou krijgen van mijn stoere ram, was ongegrond. Hij komt nog steeds naar me toe om knuffels te halen en zijn vriendinnetje inmiddels ook. Dat betekent dus: dubbele knuffels, dubbel genieten en dubbel geluk! Ze wassen en beschermen elkaar en liggen het liefst lekker zij aan zij. En, nog een belangrijk voordeel: je hebt er niet eens dubbel werk mee. Het voeren en schoonmaken gaat allemaal in één moeite door. Bovendien voel ik me nu minder schuldig als ik overdag ga werken.
Kortom: er zijn geen argumenten om het niet te doen. Het heeft mij alleen maar extra happy gemaakt, dus ik ga voortaan altijd voor een koppeltje. Natuurlijk kan het misgaan, maar ook dan is Carrol-Joan er om je te steunen en haar kennis en passie met je te delen. Zij kan je precies vertellen wat in jouw/jullie situatie het beste is. Vertrouw daar maar op.

Happy baasje Sas

Dit is Bikkel. Bikkel zou een zwart otter zijn. Zn tekening klopte niet helemaal met de rasbeschrijving en ook zijn formaat niet helemaal ‘Frans’ maar alaa.. Bikkel had mn hart al gestolen dus ging hij toch mee. Bikkel kwam bij ons wonen en zette hier gelijk de boel op stelten.  Zoals bij elk nieuw konijn kreeg Bikkel in eerste instantie een grote ren voor hem alleen. Eerst maar even elkaar leren kennen en weten wie Bikkel was. Dat hebben we geweten. Nadat ik Bikkel in de ren had geplaatst heb ik hem eerst gecheckt,  tandjes, oortjes, oogjes, buikje en zn poten. Niks mis mee. Hij vond het heerlijk al die aandacht.  Ik borstel de konijnen vaak en zo leren ze wennen aan mn handen en de borstel.  Bikkel vond het prima allemaal.  Nadat ik klaar was en de konijnentuin uit liep, kwam er opeens een konijn achter mij aan rennen.  Bikkel!  Hoe dan?

Bikkel de atleet
Bikkel brak om de haverklap uit zijn ren. Meneer nam een aanloop en sprong tegen het hekwerk aan en hop eroverheen.  Daar zat hij weer naast mij. Zo hebben we dagen samen een beetje doorgebracht totdat hij rustig werd en in de ren bleef als dat de bedoeling was.   Bikkel sprint rondjes door de tuin als hij uit de ren was, wat een energie! Bikkel was en is overigens wel het voorbeeld van waarom konijnen niet in een hok thuis horen.  Hij maakte zoveel kilometers in de tuin.  Bikkel was goed te trainen. Hij kwam gelijk naar mij toe en deed van alles voor aandacht. Dus een parcourtje in de tuin of samen even spelen was een must. Iedereen die Franse Hangoren heeft weet dat het vaak grote luie konijnen zijn die veel liggen en zich lekker laten kriebelen.    Bikkel kon dat ook maar Bikkel had ook een andere kant en die maakte hem heel leuk.

Bikkel en Peppa
Door vaak met hem te trainen en hem bezig te houden in een ruime ren met veel schuilplekjes werd Bikkel langzaam aan wat rustiger en misschien wel meer tevreden.  Hij genoot meer van de aandacht zonder dat hij allerlei gekke capriolen hoefde uit te halen.  Hij bleef een leukerd en ik heb hem een keer ingezet voor een nestje met een mooie blauwe fox dame. Daar kwamen weer prachtige ottertjes uit. Die de tuin weer vulde en heb ik Bikkel laten castreren en is hij verhuisd en gekoppeld aan Peppa.  Hij woont nu heel tevreden met een echte mooie franse vriendin in de achtertuin bij een heel leuk jong gezin.  Bikkel blijft energiek en maakt Peppa dagelijks het hof. Hij verzorgd haar en maakt het huis aan kant.

Een winterhol
Tijdens de winterse kou graaft hij samen met Peppa (want dat kan Peppa ook heel goed)  een hol onder het hok. Samen stoppen ze dat vol met stro en hooi en zo liggen ze daar samen lekker warm als het buiten heeeeel koud is.
Eind goed al goed voor Bikkel en Peppa.

Vele Happy Koppels heb ik de afgelopen jaren al gevormd en geplaatst. Franse Hangoren maar ook andere rassen. Hoewel ik zelf wel echt een zwak heb voor die grote Franse lobbesen 🙂  Zoveel liefde en mooie verhalen en prachtige konijnen.  Sommige hebben een speciaal plekje, ook bij mij.   Prachtige en vrolijke Konijnen die met grote sprongen door je tuin of woning rennen. Maar ook de creatieve ideeën voor mooie en ruime verblijven die overal ontstaan. Zo leuk om te zien dat daar waar ik consulten hebben geboden de konijnen happy zijn met happy baasjes. Konijnen zijn leuk om te zien en fijn om voor te zorgen en houden heel erg van aandacht. Dat zal menig konijnenliefhebber met mij eens zijn.