Hoe, wat en hoeveel geef je je konijnen?

Tot 16 weken:
Geef je nog geen groenten.
Je konijntjes leren van de voedster wat ze wel en niet kunnen eten.
Hooi, Stro en kruiden zijn nu belangrijk.

Hoeveel heden:

80%  hooi
20%  stro en kruiden
5%     bix  (ong. 25 gr p kg lichaamsgewicht)

Vanaf 16 weken:
Geef je evt. kleine hoeveelheden groenten maar let op want Fransjes zijn erg gevoelig.
Kijk naar de keutels.. Worden die zacht en glimmend of krijgen je konijnen zelfs diaree?.. dan direct stoppen met groenten.  Hooi, Stro en kruiden blijven belangrijk.
Zie je dat je konijnen geen tot weinig hooi eet?  Kijk dan verder op deze pagina bij ‘mijn konijn eet geen hooi’

Hoeveel heden:

80%  hooi
20%  stro en kruiden
5%     bix  (max. 200 gr per dag)

Geen voerbak maar strooi het voer uit:
Strooi het voer uit in de ren en gebruik geen voerbakjes. Zo hebben ze tijd nodig om te zoeken en zijn ze (net als in de natuur) een tijd bezig met zoeken, graven en wroeten. Geef je het voer in een bakje, dan zorg je er eigenlijk voor dat ze hun voer snel en gemakkelijk kunnen vinden. De kans bestaat dat ze dan eerder verveeld zijn en te veel eten.
Strooi niet te veel… zorg dat ze het voer opeten.  Veel voer is niet gezond (zie hierboven)  strooi dan evt 2 of 3 x per dag.  Konijnen eten vaak s’morgens vroeg en s’avonds tijdens de schemering.
Bij regen strooi je het voer uit in het overkapte gedeelte van de ren. dan blijft het droog.

Overdag geef je dan kruiden en natuurlijk hooi, maar dat staat er altijd.
Pas bij warm weer op met verse groenten en kruiden. Geef dan liever gedroogde kruiden, die kan je bij mij bestellen/ophalen.

Zie je natte keutels of zelfs diaree?…
– Stop dan direct met het voer en groenten.
– Maak je konijn schoon en daarna goed droog voordat je hem weer in de ren plaatst.
– Maak de ren schoon.
– Temperatuur je konijn. te koud/.. haal je m naar binnen.  Haal m in ieder geval uit de zon.
– Geef alleen hooi, de dagelijkse kruiden en vers water.

Geef nooit:
– yoghurtsnoepjes
– likstenen
– traktatiesticks met aangeplakte zaden e.d. !
Het brengt de darmflora van de konijn in de war en dat is nu juist wat je niet wil.
Kies altijd voor eten wat een konijn in de natuur zelf kan vinden, bladeren, kruiden, takken en planten.

Verkoop van kwaliteit konijnenvoer & kruiden

Je kan bij mij terecht voor konijnen speciaalvoer, gedroogde kruiden en kruidenmixen (op maat)  zie webshop
Na heel vragen vragen over het voer wat mijn eigen konijnen krijgen, ben ik dit gaan verkopen. Omdat ik mijn konijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier verzorg en huisvest krijgen ze bij mij niet zomaar bix. Ik maak een mix die aansluit op de behoefte van de konijnen, dit verschilt per seizoen en natuurlijk per konijn.  Zo is de MixBix  nu aangepast op het naderende zomer en zorgt o.a. voor  behoud van de weerstand. werk altijd i.c.m. de gedroogde kruiden.

Heb je specifieke vragen of wensen of denk je dat je konijnen wat meer ondersteuning nodig hebben? Stuur mij een whatsapp en stel je vraag. Na verschillende cursussen op gebied van veterinaire fytotherapie ben ik in staat om met verschillende kruiden een ondersteunende mix op maat te maken.
Zoekt u een goed speciaalvoer waarover is nagedacht of een leuke kado  voor een konijnenliefhebber ?  Kijk in de webshop

Wil je meer weten?.. vraag het gerust, ik ben het best bereikbaar via whatsapp.

Drinkwater in bakken

Geef water in een bak
Laat je konijnen nooit uit een fles of iets dergelijks drinken.
In de zomer als het zo warm is, wordt het drinktuitje heet en in de winter bevriest het.  Je konijnen moeten in een hele rare houding drinken, dat bevorderd de vochthuishouding in hun lichaam niet.
Ooit drinkflesjes in het bos zien hangen??

In meerdere water bakken
Zorg voor meerdere waterbakken zodat je konijnen regelmatig er aan worden herinnerd om wat te drinken.
Net als het strooien van het voer.. bevorderd dit het natuurlijke gedrag van zoeken en fourageren.

Drinkwater en vorst

Als het vriest maken veel konijneneigenaren zich zorgen over het bevriezen van het drinkwater. Veel oplossingen die worden aangeboden, helpen misschien wel zodat het wat langer duurt voordat het water bevriest, maar een echte oplossing bieden ze niet en dat kan ook niet.

 • Voeg is geen geval iets toe aan het water. Zot, suiker of zelf een jenevertje wordt nog wel eens geadviseerd.  Doe dit niet, het is echt niet goed voor de konijnen.
 • geef ook geen water in flesjes als het vriest. Het metalen tuitje/nippeltje bevriest vrij snel.

Maar hoe dan wel?

 • Geef water in een grote stevige bak. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel bevriest en je konijnen kunnen hier gemakkelijker uit drinken. S.w.s. is een bakje beter voor konijnen omdat ze meer en beter drinken, dus ook als het koud is.

Er zijn 2 methodes:

 1. Haal ’s avonds de drinkbak weg en zet m op een warme plek waar het rustig kan ontdooien.
  – Dit betekent dus dat je konijnen ’s nachts niet kunnen drinken. Dat is niet erg zolang zij overdag maar drinkwater tot hun beschikking hebben.
  – Ook voorkom je hiermee breuk omdat je niet het ijs uit de bak hoeft te breken. Ontdooien gaat langzaam en vanzelf.
  – Geef je konijnen de volgende ochtend op een vaste tijd hun waterbakken en vul deze met lauw water.
  – Lauw water bevriest weliswaar eerder maar konijnen drinken liever en dus beter lauw water dan ijskoud water.
 1.  Zorg ervoor dat je 2 drinkbakken hebt.
  – zet een gevulde drinkbak bij je konijnen in de ren.
  – ’s Avonds haal je de bevroren waterbak weg en zet nr 2 er neer met opnieuw vers lauw water.
  – De bevroren bak zet je op een plek waar het rustig kan ontdooien. (bijvoorbeeld je aanrecht gedurende de nacht)
  – de volgende morgen wissel je de bakken weer om. en zo ga je door.

Maak je geen zorgen als je konijnen een nachtje of een tijdje geen water hebben omdat het snel bevriest. Als je op vaste tijden het water ververst wennen ze hier aan en drinken ze voldoende op de momenten dat het kan. Bovendien sabbelen ze ook aan het ijs en evt. sneeuw waardoor ze ook water binnen krijgen.
Maak je niet te snel zorgen, je konijnen zijn slimmer dan je denkt!

Je konijnen en weeromstandigheden

Zomer
Belangrijkst tijdens de zomermaanden is dat je konijn zich koel kan houden.  Een konijnen kan zeer slecht tegen warmte.  Zorg daarom altijd voor schaduw en vers en koel water.

De beste schaduw is natuurlijke schaduw. Die kan je bieden door bomen en/of struiken te planten.  Houd daarbij rekening met welke planten je gebruikt en bescherm je plant goed om te zorgen dat het goed kan groeien.

Een schaduwdoek biedt wel schaduw maar vaak wordt het daaronder toch erg warm. Een parasol raad ik sterk af. Het Nederlandse weer werkt niet mee, regen en harde wind zorgen voor meer schade dan dat de schaduw je biedt. Als je uitkijkt naar een plek in je tuin om een ren te bouwen, zorg dan dat er al schaduw is of dat je een boom of een struik kan planten.
Zorg dat je konijn op tegels kan liggen of plaats er een in de ren. Die kan je vooraf koelen en een beetje nat houden.  Ook een koelsteen (hardsteen) of een losse keramische tegel helpen.  Er zijn ook koelmatten en koelschijven te koop. Soms helpt een bevroren lege petfles… maar kijk uit dat je konijn hier niet aan gaat knabbelen.

Als je dan een mooie koele ren hebt is het ook belangrijk dat je de ren en het hok goed schoon houdt.  Gewoon vegen is voldoende.  Gebruik geen chemische middeltjes, het brengt alleen maar disbalans.
Is je konijn ziek, heeft hij/zij diaree, dan spoel de poepplek schoon met water. Zorg ook dat je konijn zelf schoon is. Spoelen met lauw water is voldoende. Knip nooit iets weg!!
Vraag overigens altijd hulp als je ziet dat je konijn diaree heeft. Het betekent dat er iets in de stofwisseling niet goed gaat.  Dit moet je eerst aanpakken.

Herfst
Het fijnste deel van het jaar.. koel en er is voldoende schaduw door de begroeiing.
Toch kan de regen hier roet in t eten gooien.  Konijnen vinden regen niet erg maar als ze te lang natte pootjes hebben worden ze ziek.  In de natuur leeft een konijn in een burcht, diep onder de grond. Daar is het koel en droog. In de ren met hok heeft je konijn deze keuze niet. Dus zorg ervoor dat de ren niet helemaal nat wordt en maak een overkapping. Ook het hok moet goed droog zijn.
Voor koude hoef je je konijn niet te beschermen. Daar kan hij prima tegen.

Winter
Zoals gezegd… kou, sneeuw en wind deren je konijn niet. wel de gevolgen, een nat of tochtig hok of smeltwater wat niet wegzakt in de grond.  In de herfst en winter zorg je het beste voor een overkapping.
Mijn tip: maak die niet te laag, zo kan je er zelf goed staan en dus ook goed schoonmaken. In de zomer zorgt de hoogte voor voldoende luchtverplaatsing dat de warmte niet onder de overkapping blijft hangen.
Of voor een ruim en goed droog binnenhok aan de ren.

Lente
In de lente gelden dezelfde regels als in de herfst.  Het kan dan soms onophoudelijk lang regenen. Bescherm je konijn tegen al dat water en zorg altijd voor een goed droog en tochtvrij slaaphok

Algemeen
Ondersteun je konijn met goede voeding. De natuur biedt je al veel oplossingen in elk seizoen.
Heb je daar vragen over?… bel of app mij gerust.
Met kruiden kan je heel veel bereiken.  Voeding is erg belangrijk.

Huisvesting

Lees voor meer uitgebreide tips en informatie op Huisvesting
Heb jezelf goede ideeën voor anderen?  maak een foto en stuur ze op.

Warmte, keep it cool!

Met warm weer hebben je konijnen het echt moeilijk.
Ze kunnen slecht tegen de warmte. Ze kunnen de warmte niet goed kwijt en dat betekent dat hun lichaam mee opwarmt. als je daar niets aan doet zal dat de dood tot gevolg hebben. Konijnen en zeker de fransjes kunnen koelen via hun lange oren.  Daar lopen heel veel bloedvaten die de warmte daar kwijt kunnen en afgekoeld bloed verder door het lichaam transporteren.

Directe tips:

 • Zorg dat het verblijf van je konijnen nooit in de directe zon staat.
 • De schaduw zou permanent moet zijn. Dus bijvoorbeeld van een boom, grote struik of gewoon een plek waar de zon nooit komt.
 • Ga nooit werken met schaduwdoeken of parasols.  Eigenlijk betekent dit dat je een verkeerde plek hebt gekozen voor je konijnenren.
 • Geef op echt hete dagen vaker vers water
  • geef nooit, echt nooit ijskoud water of ijs!!!
   Dit helpt je konijn niet, in tegenstelling je veroorzaakt een nog slechtere doorbloeding waardoor de verhitting sneller gaat.
 • Geef een koude tegel waar je konijnen op, langs of tegenaan kunnen liggen.
  • nooit met water gaan spuiten, dit trekt vliegen aan en daarmee heb je kans op myasis
 • Er zijn icepods in de verkoop. Een veilige platte schijf die in je vriezer kan leggen en zo ijskoud in de ren (schaduw) van je konijnen kan leggen.
  • Soms kan het ook met bevroren petflessen.  Let wel op dat je konijn er niet aan gaat likken of knabbelen.

Creeer rust en schaduw.
Wat doe je bij oververhitting.  Laat je konijnen vooral met rust, plaats ze in een koele ruimte en laat koud water langs de oren stromen en een koud nat washandje.  Maar blijf kalm.

Mijn konijn eet geen hooi

Regelmatig hoor ik dat konijnen geen hooi eten. Natuurlijk eet het ene konijn meer hooi dan het andere maar 80% van het voedsel dat konijnen (zouden moeten) eten is toch echt vezelrijk hooi.
Er zijn een aantal redenen waar het niet eten van hooi aan kan liggen:

 • Sluit eerst problemen aan het gebit of andere medische oorzaken uit. Bezoek je DA en laat dit onderzoeken.
 • Je konijnen zitten vol met ander voedsel,  dus pas je voeding aan en draai je routine om.
  – Geef geen snoepjes, snacks of fruit.
  – geef eerst hooi.
 • Ze vinden het niet lekker.
  Zorg daarom voor mooi groen en fris ruikend hooi. Over het algemeen is dat niet de verpakte droge troep uit de supermarkt of tuincentra. Koop een baal mooi groen hooi bij een boer in je omgeving of bestel goed hooi bij een diervoederleverancier/fouragehandel. Maak een kist in je schuur of gebruik een lege kliko als opslag.
 • Geef altijd eerst hooi. Dagelijks bijv. rond de koffietijd, krijgen jouw konijnen hun dagelijkse verse pluk hooi.
 • Pluk ’s morgens wat smalle weegbree, paardenbloem, brandnetel of madeliefjes of gebruik gedroogde kruiden en verstop die in de dagelijkse pluk hooi.
 • Zorg dat de hooiruif niet te vol zit maar losjes gevuld
 • Leg ook op andere plaatsen hooi neer, het liefst los.
 • Pas tegen de avond geef je de bix. Niet te veel  5% van het dagelijkse voer bestaat uit bix.

Extra tip’s:

 • Gooi het voer-ritme even helemaal om en breng je konijnen in de war en zo wek je hun nieuwsgierigheid.
 • Verstop kruiden in het hooi. Je konijnen gaan zoeken en moeten ‘werken’ voor hun eten.
 • Gooi het eten gewoon op de bodem van hun verblijf (let wel op dat het daar niet nat kan worden door de regen)  en laat hun natuurlijke gedrag z’n gang gaan.
 • Wissel af en toe eens van kruiden of geef wat anders;  zonnebloempitten, gedroogd fruit of groente, gezonde snacks, een aardbei.. verzin iets waarmee je je konijn verrast.