In het groene hart van Nederland, midden in de Betuwe, houden wij onze Franse Hangoren. In de schaduw van de fruit- en notenbomen lopen onze fransjes buiten rond.  Inmiddels is de tuin rondom het grote verblijf een groot kruidenparadijs geworden en groeit en bloeit er van alles waarvan we eerder dachten dat we dat juist niet in de tuin wilde hebben;  brandnetels, paardenbloemen, distels, bramen, munt en citroenmelisse enz enz..
Daar begon de kruidenmanie.  Door steeds te leren bezochten we ook een workshop ‘kruiden voor Konijnen’  Dit was dusdanig inspirerend dat we  anders naar de tuin zijn gaan kijken. Na die ene workshop volgde er meerdere cursussen en opleidingen over deze onkruiden die we al snel gingen bestempelen als kruiden.
Konijnen en kruiden zijn een hele goede combinatie. Konijnen zijn kruiden eters bij uitstek.   heb je wel eens zo’n groen blaadje of sprietje zien verdwijnen onder die bewegende zachte konijnenneusjes?  Te grappig!
Die konijnen weten precies wat ze nodig hebben en wanneer en de natuur ook. Er zit een logica in.  Zodra je iets nodig hebt, groeit het in je omgeving.
In het voorjaar starten we op met de brandnetel.. daarmee reinig je lekker de interne huishouding, met paardenbloem zorg je dat alles schoon wordt afgevoerd en met weegbree vorm je daar waar het nodig is weer nieuwe cellen.  Een kort en simpel voorbeeld van hoe de natuur ons geeft wat we nodig hebben.

Toen we dit eenmaal gingen begrijpen veranderde de konijnentuin in een groen oerwoud van van alles. Sommige planten kenden we niet, want nu kwam er opeens van alles op.  Na een paar jaar experimenteren is de konijnentuin nu bijna een volmaakt kruidenparadijs geworden.  Nog steeds groeien er planten waarvan we niet helemaal zeker weten wat het is maar de meeste zijn gegroepeerd en krijgen de ruimte om de mooiste versie van zichzelf te zijn.  Ze hebben we inmiddels een fruitmuur, gebaseerd op een hele oude gewoonte om tegen een zuidmuur rondom een perceel fruit te laten groeien. Lekker warm en prima om veel fruit te oogsten.  Een bloemenstrook voor het gezellige, het kleurrijke en natuurlijk voor de bijen en andere insecten en tussen door veel geurende kruiden.  Een potje thee kan hier een groot deel van het jaar met verse kruiden uit de tuin. Munt, lavendel valeriaan of kamille  het groeit volop.
Maar ook voor onze knagende konijnen staat er van alles waar ze zelf van kunnen eten. zelf kiezen en lekker genieten of beetje luieren tussen het geurende groen is hier de dagelijke bezigheid voor ons buns!

Sommige kruiden oogsten we en drogen we zodat we er in de winter ook van kunnen genieten. Meer daarover vind je terug in onze webshop. Daar kan je het hele jaar door gedroogde kruiden kopen en natuurlijk maken we speciale kruidenmixen op maat.  Heeft de weerstand van je konijn een keer iets extra’s nodig of  wil je in de warme zomer helpen om lekker koel te blijven?… een kruidenmix bijvoorbeeld kan daar prima ondersteuning bieden.
Inmiddels is de webshop uitgebreid met verzorgingsartikelen en gedroogde groenten en fruit en bieden we een hele zuivere en zeer betaalbare konijnenvoermix;  MixBix.
Neem eens een kijkje!